Βασίλης Ρίζος: Να μιλάνε όλοι για τη Λέρο

4Q5A3132

Η Λέρος Νέας Υόρκης είναι μία από τις πιο σημαντικές ομάδες της Ομογένειας. Μία ομάδα που «γεννήθηκε» από τον Τάκη Ρίζο για να είναι το αγαπημένο ελληνικό νησί μέσα στον Ελληνισμό. Τα κλασικά ελληνικά χρώματα, Ελληνας προπονητής, Ελληνες παίκτες, Ελληνες να την στηρίζουν, όλα ελληνικά. Και πως θα γινόταν κάτι άλλο όταν ο «Τάκαρος» είναι γεμάτος Ελλάδα και ξεχειλίζει από Λέρο. Είναι το «Α» και το «Ω» της Λέρου και φυσικά έχει ποτιστεί με αυτές τις αξίες και τον γιο του Βασίλη Ρίζο. Μπορεί να είναι νωρίς ακόμα, μπορεί να είναι… ιεροσυλία για το έργο του Τάκη Ρίζου στην ομάδα αλλά ο 25χρονος Βασίλης βαδίζει στα χνάρια του και είναι σίγουρο ότι θα είναι ισάξιος συνεχιστής.

Ο γεννημένος στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, Βασίλης Ρίζος μιλάει για τις αγαπημένες του… Λέρο, το νησί και την ομάδα και αν κλείσεις τα ματιά είναι σαν να μιλάς με τον Τάκη Ρίζο.
Τα ελληνικά του; «Από μικρά -εγώ και τα δύο αδέλφια μου- όταν ήμασταν οι γονείς μάς μιλούσαν στα ελληνικά. Από τα τέσσερά μου μέχρι τα δεκατρία μου πήγαινα στον Αγιο Νικόλα του Φλάσινγκ και εκεί κάθε μέρα μάς μάθαιναν ελληνικά».

Οι εικόνες του από Ελλάδα; «Από μικρός δεν έχω χάσει καλοκαίρι που να μην έχω πάει στην Ελλάδα, προπαντός στο νησί μας, τη Λέρο. Περνάω όλα τα καλοκαίρια μου στην αγαπημένη μου Λέρο. Εκεί που σχεδόν έχω πιο πολύ οικογένεια και φίλους παρά στην Nέα Yόρκη!».

Ο Τάκης Ρίζος (δεξιά) δημιούργησε τη Λέρο ΝΥ για να έχει μία «συνέχεια» του νησιού στη Νέα Υόρκη. Ο Βασίλης Ρίζος «ποτίστηκε» με τις ίδιες αξίες από τον πατέρα του και σίγουρα θα είναι άξιος συνεχιστής (Φωτογραφία: Λέρος).

 

Για την Λέρο ΝΥ; «Η ομάδα έχει γίνει μεγάλο κομμάτι της ζωής μου. Το όνειρό μου μια μέρα να πάω τους παίκτες της ομάδας μας στην Λέρο και να παίξουμε με την ομάδα του νησιού. Τα σχέδια της ομάδας ήταν, και είναι ακόμα, να ανέβουμε στην Α’ κατηγορία. Και από κει να μας βλέπουνε και να ακούνε για μας όχι μόνο οι Λέριοι αλλά και όλη η Ελλάδα να χαίρεται για μας».

Ο Βασίλης Ρίζος από τα πρώτα βήματα της Λέρου στο ποδοσφαιρικό στερέωμα της Ομογένειας είναι εκεί, δίπλα στον μπαμπά του και ήταν ο Τάκης που του έβαλε το υγιές… μικρόβιο του αθλητισμού: «Από την ημέρα που ιδρύσαμε την ομάδα της Λέρου το 2012, ασχολούμαι συνέχεια. Αλλά να τονίσω ότι έπαιξα μερικά χρόνια μικρός (περίπου 10-12 ετών) για το σχολείο που πήγαινα, στον Αγιο Νικόλαο του Φλάσινγκ. Ο πατέρας μου με έκανε φανατικό των αθλημάτων από όταν ήμουν μικρός. Οχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και στο μπάσκετ, στο μπέιζμπολ, στο χόκεϊ, και στο football».

Κι επειδή από τον σπουδαστή με business degree στο Baruch College της Νέας Υόρκης ακούμε συνεχώς για τον Τάκη Ρίζο, τι είναι ο «Τάκαρος» για τη Λέρο; «Χωρίς τον πατέρα μου αυτή η ομάδα δεν θα είχε δημιουργηθεί ποτέ. Πάντα βάζει χρήματα για τα έξοδα της ομάδας και πάντα βγάζει έξω και κερνάει όλους τους παίκτες. Στους συμπαίκτες μου πάντα συμπεριφέρεται με τον καλύτερο τρόπο και έχει τα παιδιά σαν οικογένειά του. Εγώ βλέπω να παίζω μέχρι να… γεράσω και βέβαια να πάρω ρόλο σαν του πατέρα μου».

Στην αγαπημένη του Λέρο περνάει τα καλοκαίρια του μαζί με τους φίλους που έχει στο νησί, ενώ το όνειρό του είναι να πάνε με τον πατέρα του τη Λέρο ΝΥ στο νησί για αγώνα.

 

Και… «Σαν παίκτης και αρχηγός της Λέρου θέλω να ευχαριστήσω τον Τάκη Ρίζο και επίσης τον Αντώνη Φυλακούρη, την Αννα Καποθανάση, τον Ανδρέα Μαθαίο, Νίκο Μαθαίο και τον Δημήτρη Μαθαίο για όσα έχουν προσφέρει στην ομάδα όλα αυτά τα χρόνια. Η ομάδα θα συνεχίσει όσο θα έχει την υποστήριξη τον Ελλήνων, τόσο της Ελλάδας όσο και της Ομογένειας».

Ομως, φίλε Βασίλη, πέρσι η Λέρος είχε 99% του ρόστερ της Ελληνες, αλλά φέτος… «Θα σου πω. Επειδή είμαι φανατικός φίλος του Παναθηναϊκού μου μένει στο μυαλό πάντα η φράση ‘στις χαρές και στις λύπες μαζί’. Θα μου άρεσε να μέναμε μόνο Ελληνες στην ομάδα όπως στις αρχές αλλά δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο. Λόγω δουλειάς και οικογενειακών υποχρεώσεων πολλά από τα παιδιά δεν μπορούσαν να συνεχίσουν. Προς το παρόν έχουμε 7 Ελληνες παίκτες και 2 Ελληνες προπονητές και βέβαια έχει μείνει η ‘ψυχή’ της ομάδας. Με τα παιδιά που παίζουν τώρα είμαστε φιλαράκια πολλά χρόνια. Καταλαβαίνουν τον σκοπό της ομάδας και πως εκπροσωπεύουν μια ελληνική ομάδα. Το σημαντικό είναι ότι αγαπιόμαστε και πάνω απ’ όλα ότι παίζουμε για το καλό της ομάδας. Αυτό άλλωστε φαίνεται και στην βαθμολογία του πρωταθλήματος».

Σεβασμός και «προσοχή» μπροστά στον προπονητή και πατέρα του Τάκη Ρίζο από τον Βασίλη (φωτογραφία: Λέρος).

 

Ο Βασίλης Ρίζος, είναι ένας νέος ομογενής, που είναι πολύ ώριμος στη σκέψη, βλέπει τα πράγματα με σύγχρονο μυαλό, και λέει τα πράγματα με το όνομά τους, όπως στο «καυτό» θέμα δημιουργίας μίας μεγάλης ομογενειακής ομάδας… «Είναι πολύ δύσκολο. Πολλά από τα παιδιά που θέλουν να παίξουν για εμάς δεν μπορούν επειδή δεν το επιτρέπει η κολεγιακή τους ποδοσφαιρική ομάδα. Και να ενωθούν οι ομάδες πάλι δύσκολο θα είναι. Για εμένα είναι το ίδιο σαν να ζητάς… Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ να γίνουν ένα… Οι ελληνικές ομάδες στην Αμερική έχουν -η κάθε μια- διαφορετικές σκέψεις, ιδέες και αξίες στο πως διατηρούνται. Και δεν είναι μόνο αυτό, αλλά ο καθένας εκπροσωπεύει διαφορετικά μέρη. Εχουμε τον Γκρικ Αμέρικαν, τον Παγκύπριο, τον Ολυμπιακό, την Πανάθα USA, τη Δόξα κ.λπ. Οι περισσότερες από αυτές έχουν γίνει ‘αιώνιοι’ αντίπαλοι».
Και κλείνει στέλνοντας ένα μήνυμα προς όλους τους ομογενείς γονείς: «Αν μπορούν -οικονομικά- να στέλνουν τα παιδιά τους πάντα σε ελληνο-αμερικανικά σχολεία. Είναι κρίμα να χαθούν οι ελληνικές παραδόσεις και η γλώσσα».
Φίλε Βασίλη, σ’ ευχαριστώ πολύ.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

X