Συνέντευξη Νο 5: κός Γιαννέλλης, Γενικός Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής

GENIKOS

Σε ένα σύντομο πέρασμα από το νησί μας, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής κός Ιωάννης Γιαννέλλης Θεοδωσιάδης, μας παραχώρησε μια μικρή συνέντευξη.

 

Πείτε μας μερικά βασικά έργα που έγιναν επί θητείας σας, ιδιαίτερα στα μικρά νησιά.

Η μοναδική πολυνησία της χώρας μας είναι παράγοντας πλούτου, πολιτισμού, μοναδικής ομορφιάς αλλά και περιφερειακής ανισότητας και ιδιαίτερης μέριμνας απ’ την πλευρά της πολιτείας. Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στέκεται πάντα αρωγός και συμπαραστάτης στα καθημερινά προβλήματα των νησιωτών.

Επί των ημερών μου έγιναν σημαντικά βήματα στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων όπως για παράδειγμα της λειψυδρίας και της μεταφοράς νερού σε άνυδρα νησιά.

Τα εγκαίνια της λειτουργίας της μ/α στην Πάτμο με το πιλοτικό έργο που εμείς ξεκινήσαμε και τώρα έχουμε τη χαρά να εγκαινιάζουμε είναι ένα σημαντικό βήμα σ’ αυτή την κατεύθυνση. Ανάλογο έργο είναι σε εξέλιξη στη Μεγίστη και ακολουθούν τα υπόλοιπα άνυδρα νησιά.

Ελπίζουμε μέσα στον επόμενο χρόνο να είναι παρελθόν η αναχρονιστική εικόνα της μεταφοράς νερού με υδροφόρα πλοία, να υπάρχει υδατική επάρκεια και συνεπώς νέες προοπτικές ανάπτυξης για τα νησιά μας.

Η επιτάχυνση που καταφέραμε στη εγκατάσταση μονάδων αφαλάτωσης στα περισσότερα νησιά, η οποία καρκινοβατούσε τα προηγούμενα χρόνια, καθώς και η διενέργεια διεθνών διαγωνισμών στην Πάτμο και στη Μεγίστη είναι αποτέλεσμα σκληρής και επίπονης εργασίας  των δύο προηγούμενων ετών και τα αποτελέσματα της μας κάνουν υπερήφανους.

Αξίζει εδώ να σημειώσω ότι η άοκνη προσπάθεια του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή αλλά και ιδιαίτερα του συντοπίτη σας Υφυπουργού κ. Νεκτάριου Σαντορινιού και η εξαιρετική συνεργασία μεταξύ μας δημιουργεί πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στις προσπάθειες μας , και είναι εγγύηση για τους νησιώτες ότι πολλά προβλήματα της καθημερινότητας θα βρίσκουν όλο και πιο σύντομα το δρόμο της λύσης τους.

Πέρα απ’ αυτό η μέριμνα μας για την συνεχή βελτίωση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης  διαμορφώνει ήδη μια βελτιωμένη εικόνα στις συγκοινωνίες .Προχωράμε με τις αναγκαίες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου τόσο στη μεταφορά ανθρώπων αλλά και εμπορευμάτων ξεκινώντας ιδιαίτερα απ’ τα μικρά νησιά.

 

Είμαστε μια νησιωτική χώρα με πολλά προβλήματα στις συγκοινωνίες , οι Ιταλοί όταν έχτιζαν το Λακκί της Λέρου έφτιαξαν τεράστια βάση υδροπλάνων για τις μετακινήσεις τους….εμείς 100 χρόνια μετά δεν έχουμε ούτε ένα. Γιατί αυτό πιστεύετε ; και πώς θα αλλάξει αυτό;

Η συγκοινωνία των νησιών μεταξύ τους αλλά και με τα διοικητικά κέντρα είναι για μας αδήριτη και επιτακτική ανάγκη.

Η συγκοινωνία όμως δεν είναι μόνο το πλοίο είναι , το αεροπλάνο , το υδροπλάνο και η ανάγκη να κατασκευάζονται και να συντηρούνται οι υποδομές γι’ αυτά ( λιμάνια , αεροδρόμια , υδατοδρόμια , ελικοδρόμια κ.λ.π).

Όπως επίσης είναι ανάγκη να μπορεί να υπάρχει συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων , για να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα . Σ’ αυτήν την κατεύθυνση έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται σημαντικά βήματα. Οι απαραίτητες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, η ψήφιση του νόμου για την κατασκευή και αδειοδότηση των υδατοδρομιών ανοίγουν νέους ορίζοντες και προοπτικές.

Στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει συγκροτηθεί επιτροπή για τις συνδυασμένες μεταφορές υπό τον Υφυπουργό κ. Νεκτάριο Σαντορινιό στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι και των υπουργείων Υποδομών, Ανάπτυξης και Τουρισμού ακριβώς για να μπορέσει να υπάρξει καταγραφή της κατάστασης και αναγκαίος συντονισμός . Προχωράει με γοργούς ρυθμός η αδειοδότηση 25 υδατοδρομίων στα νησιά , μεταξύ αυτών και  της Λέρου. Ελπίζουμε οτι σύντομα η νέα πραγματικότητα των συνδυασμένων μεταφορών στα νησιά θα μπορεί να ανοίξει νέες προοπτικές, θα αναβαθμίσει σημαντικά το επίπεδο ζωής των πολιτών και θα μείωσει τις συνέπειες της εδαφικής απομόνωσης. Η πολιτεία έχει αργήσει πολύ . Στην περίπτωση της Λέρου αυτό φαίνεται με τον πιο ανάγλυφο τρόπο αλλά να ‘στε σίγουρος ότι προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς να καλύψουμε το χαμένο έδαφος.

 

Θα μπορούσε η Λέρος να παίξει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη του τουρισμού στο βόρειο σύμπλεγμα Δωδεκανήσου (λόγω και της γεωστρατηγικής της θέσης) και με ποιό τρόπο;

Όλα τα νησιά της πατρίδας μας έχουν το καθένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορούν να βοηθήσουν αν αξιοποιηθούν κατάλληλα και για την ανάπτυξη του τουρισμού. Αυτό βεβαίως ισχύει και για τη Λέρο.

Ιδιαίτερη μέριμνα έχει δοθεί απ’ την  πολιτεία και το Υπουργείο Τουρισμού στην προβολή εκείνων των νησιών που επλήγησαν από την προσφυγική κρίση τα προηγούμενα χρόνια.

Επίσης θα ξέρετε ότι υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα στον αναπτυξιακό νόμο με αυξημένα ποσοστά χρηματοδότησης για την δημιουργία επιχειρήσεων τουρισμού στα νησιά, καθώς και χρηματοδότηση έργων από το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Τέλος αξίζει να σημειώσω ότι βασική μέριμνα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιοτικής  και εμού προσωπικά είναι η πολιτιστική και περιβαλλοντική αναβάθμιση των νησιών του Αρχιπελάγους με πολιτιστικές, ναυταθλητικές και αθλητικές εκδηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο, με το χαρακτηρισμό  και την αξιοποίση παραδοσιακών κτηρίων, όπως αυτών στα Λέπιδα της Λέρου. Αυτά είναι μερικά μόνο απ’ τα πολλά εργαλεία που μπορεί η τοπική κοινωνία και οι φορείς της Λέρου να χρησιμοποιήσουν προκειμένου να αναδείξουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νησιού , να δημιουργήσουν το brand name ,και να βοηθήσουν την ανάπτυξη και την ευημερία των κατοίκων. Σε κάθε τέτοια προσπάθεια θα ήθελα να ξέρετε ότι η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής  είναι πάντα αρωγός και συμπαραστάτης.

 

Επίσης τα μικρά νησιά μας έχουν σοβαρό θέμα με την υγεία . Τα κέντρα υγείας υπολειτουργούν και πολλές φορές κινδυνεύουν ζωές από τις καθυστερήσεις διακομιδής σε μεγαλύτερα νησιά. Θα ήταν λιγότερο κόστος πιστεύω να είχαμε επαρκή στελέχωση και μηχανήματα π.χ στη Λέρο καθώς και μία βάση ΕΚΑΒ (εναέριων και πλωτών) ‘ώστε να υπάρχει καλύτερη εξυπηρέτηση σε όλα τα νησιά γύρω γύρω.

Τα θέματα της υγείας και των υποδομών στα μικρά νησιά είναι μέριμνα όχι μόνο του Υπουργείου Υγείας αλλά και όλων των φορέων άσκησης νησιωτικής πολιτικής λόγω της μεγάλης σημασίας τους.

Το Υπ. Αιγαίου και σήμερα η Γ.Γ.ΑΙ.Ν.Π έχει κατασκευάσει και σήμερα συντηρεί ένα μεγάλο πλέγμα ελικοδρομίων ακόμα και στα πιο μικρά νησιά . Μέτρα όπως μισθολογικά και μοριοδοτικά κίνητρα που δίνονται στους γιατρούς απ’ το Υπ. Υγείας και την Περιφέρεια  για τη στελέχωση των άγονων και απομακρυσμένων Κέντρων Υγείας  καθώς και η συνεργασία με το Υπ. Εθνικής Άμυνας πιστεύω ότι βοηθούν στην καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας στους νησιώτες.

Επίσης να σας πω ότι μέσα στον επόμενο χρόνο προγραμματίζουμε την προμήθεια τριών πλωτών μέσων μεταφοράς ασθενών για τα νησιά του Αιγαίου που θα σταθμεύουν μόνιμα στα μεγάλα νησιά. Πιστεύω ότι με δεδομένες τις δημοσιονομικές δυσκολίες που περνάει η χώρα μας, καθημερινά γίνονται βήματα στην κατεύθυνση της αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας τόσο στη στελέχωση των νοσοκομείων στα μεγαλύτερα νησιά όσο και στην επαρκή στελέχωση και υποδομή στα πιο μικρά και απομακρυσμένα.

 

Θα θέλαμε τις δικές σας σκέψεις και ιδέες για την Λέρο και τα γύρω νησιά πάνω στο κομμάτι της τουριστικής ανάπτυξης. Κυρίως σε θέματα που έχουν να κάνουν με την κοινωνία, την νοοτροπία των κατοίκων, τον Δήμο και λιγότερο με το Κράτος.

Ο τουρισμός για όλα τα νησιά γίνεται όλο και περισσότερο κύριος τομέας ανάπτυξης και ευημερίας.

Σας είπα προηγούμενα για το brand name την ανάδειξη δηλαδή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, προϊόντων , φυσικής ομορφιάς του κάθε τόπου. Κι’ αυτό δεν μπορεί να είναι μόνο κρατική μέριμνα αλλά κυρίως απόφαση και πρωτοβουλίες της ίδιας της κοινωνίας και των φορέων της. Η Λέρος είναι ένα πανέμορφο νησί με πολλές δυνατότητες και προοπτικές στο χώρο του τουρισμού.

Υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες που γίνονται η που σχεδιάζονται και που είναι ικανές να αναδείξουν τη μοναδικότητα του τόπου . Η δρομολόγηση της κατασκευής αγκυροβολίου στα Άλιντα η αναβάθμιση της πύλης εισόδου από την γειτονική χώρα και η πύκνωση των δρομολογίων, η ανάπτυξη του ημερήσιου τουρισμού με εκδρομές απ’ τα γειτονικά νησιά, είναι πρωτοβουλίες που μπορούν να βοηθήσουν σ’ αυτή τη κατεύθυνση .

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής , η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής είμαστε πάντα έτοιμοι να συνδράμουμε και να ενισχύσουμε τις δράσεις του Δήμου, των επιχειρήσεων, των τοπικών φορέων, αλλά και όλης της κοινωνίας.

Η Λέρος με τις μοναδικές ομορφιές της που αιχμαλωτίζουν τον επισκέπτη απ’ την πρώτη στιγμή είναι και μπορεί να γίνει ακόμα περισσότερο με τις σωστές πρωτοβουλίες ανάδειξης και προβολής, ένας ακόμα ελκυστικός προορισμός σε όλη την περιοχή.

 

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε πολύ τον κό Γενικό για την παραχώρηση της συνέντευξης. Επίσης να ευχαριστήσουμε και τον κό Παλαπουγιούκ Γεώργιο για την γνωριμία με τον κό Γενικό και την όλη συνδρομή του στην επίσκεψη αυτή.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

X