Συνέντευξη Νο 4: Δήμαρχος Λέρου

kolliasleros

Καθώς διανύουμε τις τελευταίες μέρες του 2016, ο κάθε ένας κάνει τον δικό του προσωπικό απολογισμό και όλοι μαζί ένα συλλογικό απολογισμό για το νησί μας. Σε μια προσπάθεια να κρίνουμε ολιστικά και αντικειμενικά το τουριστικό προϊόν της Λέρου για το 2016, μιλήσαμε με τον Δήμαρχο Λέρου, κύριο Μιχάλη Κόλια, για τον τουρισμό και τις προοπτικές που φέρνει η νέα χρονιά.

 

Καθώς  διανύουμε τις τελευταίες μέρες του χρόνου, πιστεύεται πως ήταν μια καλή χρονιά για το νησί μας;

Παρά τα πρωτόγνωρα προβλήματα που αντιμετωπίζει όλη η υφήλιος (προσφυγικό, πραξικόπημα στην Τουρκία, οικονομική κρίση) πιστεύω η χρονιά ήταν ικανοποιητική.

 

Έχοντας κάνει ένα δικό σας απολογισμό, σε ποιες ενέργειες είχατε προβεί ως Δημοτική Αρχή  το 2016 με κύριο στόχο την τουριστική ανάπτυξη και προσέλκυση επισκεπτών στο νησί; Κατά την άποψη σας έχουν καρποφορήσει;

Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε εφαρμόσαμε πολιτική ανάπτυξης της Λέρου. Μονόδρομος η τουριστική ανάπτυξη με έργα υποδομής όπως αναβάθμιση των λιμένων, χαράξεις αιγιαλών και χερσαίας ζώνης για να μπορούν να γίνονται οποιεσδήποτε παρεμβάσεις, μεγάλες και μικρές αφαλατώσεις, όνειρο πολλών ετών, για να λυθεί το πρόβλημα του νερού, διαχείριση απορριμμάτων, έργα επιδοτούμενα 100% από το ΕΣΠΑ, διαφήμιση  με συμμετοχή σε εκθέσεις, έντυπος και ηλεκτρονικός τρόπος διαφήμισης του νησιού, θαλάσσιος τουρισμός έχοντας βασικό αντίπαλο τη δυσλειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών και τη γραφειοκρατία. Καθιερώσαμε εκδηλώσεις όπως το BODRUMCUP και βέβαια κάναμε πράξη της σημαία μας που ήταν η δημιουργία πύλης εισόδου εξόδου στο νησί μας. Αυτά για να είμαστε ρεαλιστές από τη στιγμή που ξέραμε εδώ και χρόνια για τη συρρίκνωση του Κρατικού Θεραπευτηρίου έπρεπε ήδη να είχαν γίνει. Δυστυχώς δεν προβλέφθηκαν αυτά και αργήσαμε, όμως «κάλιο αργά παρά ποτέ». Η διαφορά ήδη φάνηκε. Απαραίτητη βέβαια η συμμετοχή και συμπαράσταση των αρμόδιων φορέων.

 

Υπάρχουν θετικά μηνύματα για τον νέο χρόνο στα θέματα τουρισμού;

Οι προβλέψεις είναι ευοίωνες, πλην όμως όλα εξαρτώνται από την παγκόσμια κρίση, τις πολιτικές εξελίξεις και την ρευστή κατάσταση της γείτονος χώρας Τουρκίας όπως και την καθοριστική βοήθεια της κυβέρνησης για τα μέσα μεταφοράς της οποίας ασκούμε πιέσεις καθημερινά.

 
Αν σας ζητούσαμε να περιγράψετε το νησί με 3 λέξεις, ποιες θα ήταν και γιατί;

Ομορφιά: γιατί η Λέρος διαθέτει μια ανέγγιχτη φυσική ομορφιά και όποιος έρθει στη Λέρο για μια φορά την ερωτεύεται και έρχεται και ξαναέρχεται.

Ηρεμία: Μακριά από τους πολυσύχναστους τουριστικούς προορισμούς χωρίς να έχει να ζηλέψει τίποτα από αυτούς γαληνεύει το σώμα και την ψυχή σου.

Ανανέωση: Εδώ μπορείς να ξανάβρείς τον εαυτό σου και να συνεχίσεις η να ξεκινήσεις τη ζωή σου επηρεασμένος από τα δυο παραπάνω: την ομορφιά και την ηρεμία του νησιού.

 

Ποια θεωρείται ως «αδύναμα σημεία» στο νησί;  Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης;

Το κυριότερο είναι οι συγκοινωνίες και οι τιμές τους. Είμαστε νησί μακριά από το κέντρο και η μετακίνηση είναι χρονοβόρα δαπανηρή και όχι καθημερινή. Εμείς πιέζουμε καθημερινά τους κυβερνώντες πιστεύουμε ότι στους θερινούς μήνες θα έχουμε καθημερινά δρομολόγια και όσον αφόρα το θέμα του κόστους ας εφαρμοστεί επιτέλους το μεταφορικό ισοδύναμο που πάντα εξαγγέλλεται και ποτέ δεν εφαρμόζεται.

 

Πως θα κρίνατε το επίπεδο παροχής τουριστικών υπηρεσιών στο νησί;

Οι τουριστικές υπηρεσίες που παρέχει το νησί είναι ικανοποιητικές, όμως πάντα χρειάζεται προσοχή και βελτίωση, τόσο στην ποιότητα όσο και στη συμπεριφορά και τις τιμές, ειδικά σε ορισμένες τάξεις επαγγελματιών

 

Πως θα κρίνατε το επίπεδο των νέων εργαζομένων στο νησί;

Η εύρεση εργασίας στις μέρες μας τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα είναι δύσκολη και περιορισμένη. Άρα πλέον απατούνται περισσότερα εφόδια και γνώσεις (ξένες γλώσσες, υπολογιστές ) αλλά και προθυμία, σοβαρότητα και υπευθυνότητα στην εκτέλεση της εργασίας ή της υπηρεσίας. Εμείς σαν δήμος παροτρύνουμε και στηρίζουμε όσο μπορούμε τους νέους και ειδικά τους ανέργους να συμμετέχουν στα σεμινάρια και τις δράσεις που εφαρμόζονται πχ παρά τις δυσκολίες πραγματοποιήσαμε το πρόγραμμα «δια βίου μάθησης  για ενήλικες» υποβοηθώντας εκατοντάδες συμπατριώτες μας, κυρίως επαγγελματίες, και θεωρώ ότι τους πρώτους μήνες του νέου έτους θα επαναλειτουργήσει. Οι καιροί είναι δύσκολοι, οι απαιτήσεις της εργοδοσίας μεγάλες. Προσπαθούμε ως δημοτική αρχή πάντα για το καλύτερο. Θεωρώ ότι αυτό είναι πασιφανές. Είμαστε από τους πρωτοπόρους δήμους στον τομέα αυτό.

 

Ποιο είναι το μήνυμα σας και η ευχή σας για το νέο χρόνο;

Εύχομαι υγεία πάνω από όλα σε όλους τους Λεριούς και τοις Λεριές καθώς και στα αδέλφια μας τους ξενιτεμένους και τους ναυτικούς. Ο καινούριος χρόνος να είναι το ξεκίνημα μιας δημιουργικής εποχής για την χώρα μας, για την Λέρο μας και στον καθένα προσωπικά και τις οικογένειες μας.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

X