DESCRIPTION

Η Μεσογειακή διατροφή, όπως σε όλα τα Ελληνικά νησιά, αποτελεί τη βάση της διατροφής στη Λέρο. Ανάμεσα στα πιο τυπικά συστατικά που χρησιμοποιούνται στο νησί είναι τα φρέσκα θαλασσινά και ψάρια, τα λαχανικά και το ελαιόλαδο.

Οι επισκέπτες στη Λέρο αξίζει να δοκιμάσουν χταπόδι ψητό ή κρασάτο, πίτα από μαριδάκια, ψάρι ψητό, τηγανητό και πλακί, καλαμαράκια τηγανητά, ψητά ή γεμιστά.

Βρείτε όλες τις συνταγές του νησιού εδώ!

Επιπλέον, οι επισκέπτες δεν πρέπει να χάσουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν αχινούς. Οι αχινοί, είτε σε αχινομακαρονάδα είτε απλά μέσα από το ανοιγμένο κέλυφος τους με λάδι και λεμόνι, αποτελούν ιδανικό μεζέ για ούζο ή κρασί. Αν βέβαια είστε λάτρης του καλού μεζέ τότε θα πρέπει να δοκιμάσετε εκλεκτούς μεζέδες όπως παστός κολιός ή γαύρος, σκουμπρί  ή χταπόδι μαρινάτο, πατέ κολιού ή γαύρου.

Τα παραδοσιακά γλυκά στο νησί είναι ένα σημαντικό κομμάτι στην γαστρονομία και στην παράδοση του νησιού. Ένα βασικό συστατικό που χρησιμοποιείται είναι το αμύγδαλο. Σε πολλά από αυτά χρησιμοποιούνται ντόπια προϊόντα όπως είναι το εξαιρετικής ποιότητας θυμαρίσιο μέλι. Μερικά από αυτά είναι τα ξεροτήγανα (δίπλες), τα πουγκάκια τα οποία σερβίρονται στους παραδοσιακούς γάμους και οι σβίγκοι (λουκουμάδες). Επιπλέον, στη Λέρο υπάρχει και ένα παραδοσιακό αναψυκτικό, η Σουμάδα που είναι φτιαγμένη από πικραμύγδαλο και σερβίρεται στους γάμους. Ενώ από πικραμύγδαλο φτιάχνονται και τα παραδοσιακά αμυγδαλωτά.

Τέλος, στη Λέρο υπάρχει και ένα ιδιαίτερο φρούτο, η Γκαβάφα. Το φρούτο Guava, γνωστό ως Γκαβάφα στα Ελληνικά, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στο ευρύ κοινό αφού ευδοκιμεί μόνο στη Λέρο. Το φρούτο αρχικά είχε μεταφερθεί απ’τη Νότιο Αμερική στην Αίγυπτο το οποίο μετέφεραν στο νησί, Λεριοί κάτοικοι της Αιγύπτου. Το φρούτο Guava θεωρείται πολύ καλός σύμμαχος για την υγεία και μια άριστη επιλογή για ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο. Η φλούδα του φρούτου, που συνήθως από κάποιους αφαιρείται λόγω της ξινής γεύσης της, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και θεωρείτε πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό. Το φρούτο έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, φιλικό οξύ, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, Ω3 και Ω6 λιπαρά. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο όμως είναι ότι ένα και μόνο φρούτο Γκαβάφας περιέχει τετραπλάσια ποσότητα βιταμίνης C συγκριτικά με ένα πορτοκάλι.

Το δέντρο καρποφορεί για πολύ λίγο χρονικό διάστημα, συνήθως ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου, καθιστώντας έτσι το φρούτο περιορισμένης κυκλοφορίας. Αυτός είναι και ένας λόγος που το φρούτο σε όλες του τις μορφές μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα σπάνιο παραδοσιακό έδεσμα στη Λέρο. Μπορεί κάποιος να το γευτεί νωπό ή σε μορφή φυσικού χυμού και να απολαύσει το έντονο χαρακτηριστικό του άρωμα και γεύση. Στη Λέρο όμως μπορεί να το συναντήσει κάποιος και σε άλλες μορφές όπως είναι η μαρμελάδα ή το γλυκό του κουταλιού.

 

Contact