ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ «ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ» ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

19416066_1538790226193451_1913850033_n

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Καράλης

Κάμερα – Μοντάζ – Φωτογραφίες: Xάρης Λαψάτης

Αποτελεί ένα από τα λίγα ελληνικά νησιά που μοιάζουν σχεδόν ανέγγιχτα από τον μαζικό τουρισμό, απορίας άξιο, καθώς πρόκειται για ένα πανέμορφο νησί και με ιδιαιτερότητες σπάνιες και ενδιαφέρουσες. Φαινομενικά μοιάζει επίπεδη, ήσυχη και «κλειστή». Όποιος την έχει επισκεφτεί, όμως, μιλάει για ένα νησί που μπορεί να προσφέρει αναπάντεχες, δυνατές συγκινήσεις.

Ταξιδέψαμε και σας παρουσιάζουμε στο Label News εκτενές ρεπορτάζ για το άλλο πρόσωπο του ελληνικού καλοκαιριού στην γοητευτική Λέρο!

ΛΕΡΟΣ

Τοποθετημένη στα νοτιοανατολικά των Δωδεκανήσων, ανάμεσα στην Πάτμο και στην Κάλυμνο το νησί της θεάς Άρτεμης, η μικρούλα Λέρος, με τους 9.000 κατοίκους πήρε δίκαια το όνομά της από την ομώνυμη αρχαία λέξη που σημαίνει «ομαλό και επίπεδο».

Πρωτεύουσα του νησιού είναι ο Πλάτανος, που βρίσκεται στα ανατολικά του νησιού. Η Αγία Μαρίνα το δεύτερο λιμάνι. Στην πρωτεύουσα διατηρούνται πολλά παραδοσιακά μονώροφα και διώροφα σπίτια, κι ανάμεσα τους πολλά αρχοντικά, πυκνοδομημένα, που δημιουργούν στενά γραφικά σοκάκια, προκαλώντας μας να περιπλανηθούμε σε αυτά.

Η Λέρος αποτελεί ένα ακατέργαστο διαμάντι των Δωδεκανήσων, καθώς η φυσική ομορφιά του τοπίου είναι αυτή που καθηλώνει, όποιον την επισκεφτεί.  Ατμοσφαιρικά σοκάκια, ειδυλλιακές παραλίες, πληθώρα ιστορικών αξιοθέατων και παραδοσιακοί οικισμοί είναι που καθιστούν το νησί, ως έναν από τους γραφικότερους προορισμούς.

Κάθε επισκέπτης του νησιού μαγεύεται από την απεραντοσύνη των χρωμάτων,  τους ήρεμους ήχους της φύσης, από τις γεύσεις και τις μυρωδιές που πλημμυρίζουν το νησί, μα πάνω απ’όλα από την φιλοξενία των ντόπιων κατοίκων.

Τα 600 χρόνια που μεσολάβησαν από την λήξη της Βυζαντινής αυτοκρατορίας έως την ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα, τον Μάρτιο του 1948, έφεραν στην Λέρο κατακτητές, ο καθένας από τους οποίους άφησε, οικιστικά, το σημάδι του. Κάστρα, οικισμοί, μνημεία, μουσεία, εκκλησίες και ένα νοσοκομείο που μέχρι πριν τριάντα χρόνια αποτελούσε αποικία ψυχασθενών.  Μέσα σε δύο μόλις ώρες ο επισκέπτης μπορεί  να τα γυρίσει όλα, όμως θα χρειαστούν μέρες για να αναγνωρίσει τον ρόλο τους στην ιστορία του νησιού.

Ολόκληρη η Λέρος μέσα σ’ ένα βίντεο – Πλούσιο Ρεπορτάζ από το «διαμάντι» των Δωδεκανήσων

 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΛΑΚΚΙ

Το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Μεσογείου  το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως ναυτική βάση από τους Ιταλούς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και, λόγω της πολυετούς κατοχής, διαμορφώθηκε με επιρροές art deco και bauhaus από τους αρχιτέκτονες και τους σχεδιαστές του Μουσολίνι και ονομάστηκε Porto Laggo. Στο Λακκί ο επισκέπτης θα συναντήσει μεγάλες λεωφόρους και κτίρια με απλές αλλά εντυπωσιακές προσόψεις, λευκούς τοίχους και χτιστά παραθυράκια –παρατηρήστε το δημοτικό σχολείο, στην προκυμαία. Τα σπίτια τα οποία ανήκουν κυρίως σε ντόπιους, προσδίδουν κύρος στους ιδιοκτήτες τους, ενώ, αν τύχει να πουληθούν, οι τιμές τους είναι ιδιαίτερα υψηλές.

 ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Στην περιοχή της Μερικιάς ο Ιταλικός στρατός κατασκεύασε τη δεκαετία του 1930 ένα δίκτυο από υπόγειες και υπέργειες αποθήκες πυρομαχικών με ανάλογες αμυντικές θέσεις. Στις υποβλητικές σήραγγες του οχυρού παρουσιάζεται μεγάλος αριθμός εκθεμάτων από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, όπως όπλα, χάρτες, φωτογραφίες και στολές της εποχής. Ο περιβάλλων χώρος έχει διαμορφωθεί σε στρατιωτικό πάρκο, στο οποίο εκτίθενται παροπλισμένα στρατιωτικά οχήματα, τεθωρακισμένα και μαχητικά αεροσκάφη.

ΚΑΣΤΡΟ ΠΑΝΤΕΛΙΟΥ

Υψώνεται στην κορυφή του λόφου Απιτύκι, πάνω από τον οικισμό του Πλατάνου, εποπτεύοντας τους όρμους της Αγίας Μαρίνας και του Παντελιού. Αποκαλείται και κάστρο της Παναγίας. Διακρίνονται και οι τρεις περίβολοί του, πέντε χριστιανικοί ναοί και άλλα διάσπαρτα οικήματα. Ο εσωτερικός περίβολος στο ψηλότερο σημείο του λόφου χρονολογείται από τους μεσοβυζαντινούς χρόνους, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από σωζόμενα αυτοκρατορικά χρυσόβουλα. Στον δεύτερο περίβολο, χαμηλότερα, τα πενιχρά ερείπια δείχνουν ότι ο συγκεκριμένος χώρος χρησίμευε περισσότερο για την άμυνα της πόλης παρά για μόνιμη κατοίκηση.

(Simone Arnaboldi Ιδιοκτήτης, Βαγγέλης Καράλης Αρχισυντάκτης – LABEL NEWS)

 ΑΓΙΟΣ ΙΣΙΔΩΡΟΣ

Ένα από τα πιο γραφικά ξωκλήσια της Λέρου, στην παραλία Κόκκαλη, στο βόρειο κέρας του όρμου της Γούρνας. Το μικρό ασβεστωμένο εκκλησάκι είναι σκαρφαλωμένο πάνω σ’ έναν βράχο, 50 μέτρα από την ακτή, αλλά συνδέεται μ’ αυτήν μέσω μιας τσιμεντένιας προβλήτας. Αν κολυμπήσετε μέχρι εκεί με μάσκα θα διακρίνετε στον βυθό χαλάσματα από αρχαία κτίσματα.

(Καλλιόπη Κουμπάρου, Simone Arnaboldi)

ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟ ΛΕΡΟΥ

Το 1957 διαµορφώθηκε η ιδέα να µετατραπούν τα άδεια κτίρια του ιταλικού ναυαρχείου στη Λέρο σε µια αποικία ψυχασθενών µε στόχο την απασχόλησή τους σε γεωργικές ασχολίες. Το Ψυχιατρικό Νοσοκοµείο Λέρου ιδρύθηκε µε τα Βασιλικά ∆ιατάγµατα στις 28-5-57 και δέχτηκε τους πρώτους 300 ασθενείς στις 2-1-1958 από το Λοιµοκαθαρτήριο Αθηνών, που είχαν µεταφερθεί εκεί από το ∆αφνί το 1953.

Η πλειοψηφία του προσωπικού, που είχε φυλακτικό ρόλο, προήλθε απ’ το ντόπιο πληθυσμό, ενώ για πολλά χρόνια ήταν ανύπαρκτη η επιστημονική στήριξη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του ιδρυματισμού και των άθλιων συνθηκών διαβίωσης των εγκλείστων, αφού δεν υπήρχε θεραπευτικό πλάνο. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ξέσπασαν οι πρώτες καταγγελίες για τις κακές συνθήκες διαβίωσης των εγκλείστων στο ΚΘΛ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσουν οι μεταφορές ασθενών στη Λέρο με απόφαση του Υπουργείου Υγείας το 1982.

Το 1994 η εφημερίδα Observer του Λονδίνου έφτασε στο νησί για να αποτυπώσει τις άθλιες συνθήκες. Αναφέρθηκε ότι το προσωπικό έμοιαζε περισσότερο με προσωπικό σωφρονιστικού ιδρύματος. Το νοσοκομείο έγινε γνωστό για τη μεταφορά των χειρότερων περιπτώσεων ασθενών από όλη τη χώρα.

Δεν ζούσαν απλά επιβίωναν. Η βία ήταν το μόνο εργαλείο επικοινωνίας μεταξύ των «φρουρών» και των ασθενών. Για χρόνια οι ασθενείς ζούσαν γυμνοί ή ντυμένοι με χαλιά. Το 1990, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα χρηματοδότησε ένα έργο για να κλείσει το νοσοκομείο, αναθέτοντας την ευθύνη σε μια ομάδα ψυχιάτρων και εργαζομένων της ψυχικής υγείας από την Τεργέστη.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Μικροί απομονωμένοι κόλποι αλλά και μεγάλες παραλίες με βότσαλο ή αμμουδιά απλώνονται στα 78 περίπου χιλιόμετρα ακτογραμμής της Λέρου. H πιο γνωστή παραλία είναι στα Άλιντα, παρόλα αυτά υπάρχουν  μικρότερες και λιγότερο τουριστικές παραλίες που αξίζει να ανακαλύψετε.

SPECIAL TIPS

Μαρίνα Λέρου

Η εταιρεία «Μαρίνα Νήσου Λερου, Εύρος Ν.Α.Ε.», ιδρύθηκε το 1989, όταν και αποκτήθηκε η βραχώδης έκταση  έναντι του γραφικού λιμένος του Λακκί.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι το  Λακκί, ως ο μεγαλύτερος φυσικός κόλπος της Ανατολικής Μεσογείου, κατά τη διάρκεια της Ιταλικής κυριαρχίας στα Δωδεκάνησα, από το 1913 έως το 1943, αποτέλεσε ναυτική βάση αλλά και βάση των υδροπλάνων των Ιταλών. Σε αυτή λοιπόν την ιδιόκτητη έκταση, δημιουργήθηκε μια νέα σύγχρονη μαρίνα καθώς και μια άρτια εξοπλισμένη επισκευαστική ζώνη. Ήταν η πρώτη μαρίνα και επισκευαστική ζώνη που δημιουργήθηκε στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

(Νικόλας Καλαντζόπουλος – Ιδιοκτήτης Μαρίνα Λέρου)

ΔΙΑΜΟΝΗ

Το SARAYA RESORT συνδυάζει την άνεση με την πολυτέλεια και τον παραδοσιακό σχεδιασμό. Αμφιθεατρικά χτισμένο πάνω από τον πανέμορφο κόλπο των Αλίνδων, μόλις 300μ. από την παραλία και το εμπορικό κέντρο καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις για αξέχαστες διακοπές. Απολαύστε στιγμές χαλάρωσης μόνος σας, οικογενειακά ή με παρέα ή γκρουπ. Ανέμελες στιγμές ξεκούρασης με έμφαση στην λεπτομέρεια και τον υψηλό βαθμό ποιότητας τουριστικών υπηρεσιών!

(Kατερίνα Κουμπάρου – Ιδιοκτήτρια Saraya Resort)

ΦΑΓΗΤΟ

Η ταβέρνα «ο Μύλος» είναι το κοινό μυστικό των Τούρκων και Ιταλών “σκαφάτων”, όπου με πίστη και επιμονή κλείνουν τα βράδια μεγάλα τραπέζια για την παρέα τους. Ο λόγος για τον οποίον έρχονται και ξανάρχονται, πιστεύεις πως είναι προφανής από τα πρώτα λεπτά που κατεβαίνεις τα χαριτωμένα σκαλάκια- το μαγαζί είναι σχεδόν μέσα στην Θάλασσα, νοσταλγικά όμορφο σαν ρετρό καρτ ποστάλ.

Το μενού «στέκεται» πάντα στα ψάρια που έχουν έρθει εκείνη την μέρα. Μοναδικό γκουρμέ φαγητό σε συνδυασμό με την παραδοσιακή κουζίνα της Λέρου που απογειώνει κάθε πελάτη!

Ευχαριστούμε θερμά την «ψυχή» του νησιού, τον κ. Μιχάλη Αράπη

Ευχαριστούμε θερμά την «ψυχή» του νησιού, τον κ. Μιχάλη Αράπη, ο οποίος με την υπέροχη φιλοξενία του και καθοδήγησή του μας ξενάγησε στο νησί, αποδεικνύοντας πώς οι ικανοί άνθρωποι της ιδιωτικής πρωτοβουλίας αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές για τον τόπο τους!

(Βαγγέλης Καράλης, Simone Arnaboldi, Μιχάλης Αράπης επιχειρηματίας)

Το Label News.gr κάθε μήνα σας ταξιδεύει σε μέρη της Ελλάδας που δεν προβάλλονται από τα υπόλοιπα ΜΜΕ ενισχύοντας τον εναλλακτικό τουρισμό της χώρας μας

Το Label News.gr κάθε μήνα σας ταξιδεύει σε μέρη της Ελλάδας που δεν προβάλλονται από τα υπόλοιπα ΜΜΕ ενισχύοντας τον εναλλακτικό τουρισμό της χώρας μας ανακαλύπτοντας μοναδικούς προορισμούς! Μια ιδιωτική πρωτοβουλία του ιδιοκτήτη του σαιτ Label News κύριου Simone Arnaboldi ο οποίος προωθεί με ανιδιοτέλεια την χώρα μας στην Ευρώπη και στο εξωτερικό.

(Simone Arnaboldi, Ιδιοκτήτης Κατασκευαστική Εταιρεία Realize Italy – Ιδιοκτήτης Label News)

Μείνετε συντονισμένοι για το επόμενο οδοιπορικό μας!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

X