Νίκος Κουλούσιας: Ο σεφ που επιμελείται το μενού στη μνήμη της πριγκίπισσας Νταϊάνα

koulousias1

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος και διακεκριμένος Έλληνας σεφ Νίκος Κουλούσιας κατακτά τη μία επιτυχία μετά την άλλη και δεν σταματά ποτέ να κάνει αυτό που αγαπά από μικρό παιδί, δηλαδή να μαγειρεύει και να δημιουργεί πιάτα υψηλού γαστρονομικού ενδιαφέροντος. Έχει καταγωγή από την Κοζάνη, ενώ γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στη Γερμανία. Έχει ταξιδέψει και έχει εργαστεί σε πολλές χώρες, καταφέρνοντας κάθε φορά να εντυπωσιάσει με το μοναδικό ταλέντο του.

Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο Νίκος Κουλούσιας έχει κατακτήσει πολλές σημαντικές διακρίσεις, όπως του “Καλύτερου Σεφ Βορείου Ελλάδας” το 2007, του “Καλύτερου Έλληνα Σεφ Βορείου Ελλάδας” το 2009, του “Chef of the Year Greek food” κάθε χρόνο από το 2011 μέχρι το 2017 και του “Ambassador of Greek Taste” το 2018, ενώ έχει μαγειρέψει για πολλές εξέχουσες προσωπικότητες του πολιτικού ή καλλιτεχνικού χώρου,, ανάμεσά τους και ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το 2018 ο Νίκος Κουλούσιας επιλέχθηκε να επιμεληθεί το μενού του βασιλικού γάμου του Πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ, μαζί με άλλους διακεκριμένους σεφ. Οι εκλεκτοί καλεσμένοι του υπέρλαμπρου γεγονότος της χρονιάς γεύτηκαν τα πιάτα του γάμου, στα οποία ο Νίκος είχε βάλει και τη δική του, ελληνική πινελιά. Η ιδιαίτερη αυτή εμπειρία και το σπουδαίο επίτευγμα της συμμετοχής του στο μενού, τον οδήγησε σε μία ακόμη μαγειρική πρόκληση, άμεσα συνδεδεμένη ξανά με τη βασιλική οικογένεια.

Ο Νίκος Κουλούσιας δέχτηκε μια άκρως ενδιαφέρουσα και τιμητική πρόσκληση από το ξενοδοχείο Anantara Oman και τον Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ, πατέρας του Ντόντι Αλ Φαγέντ, που υπήρξε σύντροφος της Πριγκίπισσας Νταϊάνα την τελευταία περίοδο της ζωής της και που σκοτώθηκε μαζί της στο μοιραίο δυστύχημα στο Παρίσι, την 31η Αυγούστου του 1997. Ο σεφ πρόκειται να επιμεληθεί το μενού σε φιλανθρωπικό γεύμα στη μνήμη της Πριγκίπισσας Νταϊάνα, που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στο εμβληματικό ξενοδοχείο στο Ομάν.

Από πού και πότε ξεκινάει το μαγειρικό σας ταξίδι; Ποιους σταθμούς ξεχωρίζετε από την πορεία σας όλα αυτά τα χρόνια, είτε χωρο-χρονικά είτε ως σημαντικές στιγμές;

Το μαγειρικό ταξίδι μου ουσιαστικά ξεκίνησε πολύ νωρίς. Μπορώ να θεωρήσω τον εαυτό μου ένα παιδί που έπαιζε με τα υλικά, όταν τα άλλα παιδιά έπαιζαν με διαφορά παιχνίδια .Το βασικότερο, όμως, για μένα, είναι που μου έδωσε το κίνητρο να σκεφτώ το τι θα γίνω όταν μεγαλώσω η γιαγιά μου. Και έτσι έγινε. Παίζοντας, μεγάλωσα και ξανά παίζω, μεγαλώνοντας.

Ο κάθε σεφ έχει τη δική του μαγειρική προσωπικότητα. Ποιες είναι οι επιρροές σας και ποια τα προσωπικά στοιχεία που συναντά κανείς στα πιάτα σας;

Πιστεύω πως είμαι ένας χαμαιλέοντας της μαγειρικής. Βρίσκω διάφορες γεύσεις και ταιριάζω πάνω σε αυτό την μαγειρική μου και της νότες μου. Κάνω διάφορες συνταγές παλιές, κλασικές, αλλά και μοντέρνες με την ελληνική πινελιά. Για μένα τα ελληνικά στοιχεία είναι μια φιλοσοφία από μόνα τους.

Τι είναι εκείνο που σας συναρπάζει στη μαγειρική και τι σας κάνει να εξελίσσετε διαρκώς τόσο εσάς τον ίδιο όσο και την τέχνη σας;

Η μαγειρική για μένα δεν σταματάει, είναι ένα επάγγελμα που διαρκώς μαθαίνεις. Εγώ την συγκρίνω συνεχώς με μια συσκευή κινητού. Δεν περνάει πολύ καιρός που βγαίνει κάτι καινούργιο, είτε είναι μια συνταγή, είτε μια τεχνική. Αν και δεν πρέπει να ξεχάσουμε πως υπάρχουν και συνάδελφοι που μας ανοίγουν τα βιβλία τους, ώστε να σε μάθουν και τα δικά τους μυστικά. “Άκουσε, μάθε και κάνε το καλύτερο” είναι το μοτίβο του κάθε σωστού μαγειρα.

 

 

Έχετε μαγειρέψει για πολλές σπουδαίες προσωπικότητες, μία εκ των οποίων ήταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν, που έμεινε ιδιαίτερα ευχαριστημένος. Ποιο πιάτο ξεχώρισε;

Το συγκεκριμένο πιάτο ήταν λαγός στιφάδο σε μια μοντέρνα έκδοση μου. Προέκυψε από την σύσκεψη μου για να ετοιμάσω ένα μενού για το λεγόμενο εστιατόριο του Νοβίκοφ. Και αυτό το πιάτο έγινε, ουσιαστικά, το πιάτο με την υπογραφή μου.

Συμμετείχατε στην ομάδα των σεφ που ετοίμασαν το μενού για τον πολυσυζητημένο γάμο της Μέγκαν Μαρκλ και του Πρίγκιπα Χάρι. Τι πιάτα υπήρχαν στο μενού και ποια ήταν η δική σας συμβολή;

Υπήρχαν αρκετές και ενδιαφέρουσες συνταγές με βάση του πρωτόκολλο. Τα πιάτα περιλάμβαναν συνταγές από τα παιδικά τους χρόνια, αλλά και κλασικές συνταγές της βρετανικής οικογένειας, όπως και αυτά που έπρεπε να προέρχονται από την φάρμα τους. Μη ξεχνάμε, βέβαια, πως ήταν και άνοιξη όποτε ήτανε πιο light.

Πόσο καιρό κράτησε η όλη διαδικασία και ποιες δυσκολίες συναντήσατε; Πώς ήταν η εμπειρία και τι θα θυμάστε από τη μέρα εκείνη;

Σμίξαμε ομαδικά τον Μάρτιο, που βρεθήκαμε όλοι, οι 24, για ένα briefing και για να μοιράσουμε τους ρόλους του καθενός. Από τον Μάρτιο μέχρι την ημέρα του γάμου στις 19 Μαΐου 2019, δηλαδή για δύο μήνες, ήμασταν απόλυτα συγκεντρωμένοι και μαγειρεύαμε για το τελικό αποτέλεσμα. Φυσικά, υπήρχαν δυσκολίες, πίεση, ένταση, αλλά όλα είναι μέσα στο πρόγραμμα. Πάντα σε τέτοιες εκδηλώσεις έχεις να θυμηθείς πάλι τα παλιά, διότι μαγειρεύεις με παλιούς συνεργάτες, φίλους και συμμαθητές.

Την επόμενη περίοδο πρόκειται να επιμεληθείτε το μενού σε μια μεγάλη εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη της Πριγκίπισσας Νταϊάνα. Πώς προέκυψε η συνεργασία αυτή;

Η συνεργασία και το να επιμεληθώ κάτι τόσο σπουδαίο, για μένα έχει να κάνει με τις γνωριμίες που έκανα όλα αυτά τα χρόνια. Δεν έκλεινα πόρτες πίσω μου και κρατούσα πάντα την επικοινωνία, άσχετα αν σταμάτησε κάποια συνεργασία ή όχι. Το συγκεκριμένο αφιέρωμα γίνεται επίσημα από το ξενοδοχείο, αλλά και τον κύριο Αλ Φαγέντ, που είναι ένας από τους ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου. Εγώ δεν το βλέπω ως “προέκυψε” όλο αυτό, αλλά ως και εκπροσώπηση της ελληνικής γαστρονομίας εκτός συνόρων.

Μπορείτε να μας πείτε μερικά λόγια για το συγκεκριμένο event; Ποιος θα είναι ο ρόλος σας εκεί και σε ποια φιλοσοφία θα στηριχθεί το μενού;

Το ξενοδοχείο χτίστηκε σε ένα ορεινό τοπίο με υψόμετρο περίπου 2.500 μέτρα. Όταν αρραβωνιάστηκε η αδικοχαμένη Νταϊάνα, πήγε με τον Πρίγκιπα Κάρολο εκεί σε μια περιοδεια που έκαναν τότε στο Ομάν. Εκεί, λοιπόν, στάθηκε σε ένα σημείο και κοιτούσε το απέραντο. Το ξενοδοχείο σε εκείνο το σημείο έκανε μια βεράντα και την ονόμασε “Diana’s Point”, ώστε οι πελάτες να μπορούν να νιώθουν λίγο αυτό που ένιωθε τότε η Πριγκίπισσα. Ο ρόλος μου θα είναι ως καλεσμένος σεφ για να κάνω ένα μενού εις μνήμην της, λόγω του ότι βρέθηκα στον γάμο του παιδιού της. Θα υπάρχουν κάποιες γεύσεις που θαύμασε η ίδια, αλλά δεν μπορώ να παραβλέψω την ταυτότητα του ξενοδοχείου, όπως και την τοποθεσία του. Οπότε στα πιάτα θα υπάρχει ένα πάντρεμα τοπικών προϊόντων και μοντέρνων δικών τους, φτιαγμένα πάνω στις γεύσεις που αγαπούσε η Νταϊάνα.

Τρέχετε, επίσης, δύο σημαντικά projects, το “Food For All Africa” και το “Greek Taste Beyond Borders”. Τι είναι το καθένα και τι στόχους έχει;

Το “Food For All Africa” είναι μια οργάνωση με σεφ στην Γκάνα, όπου έζησα για 4 χρόνια. Όλοι μας γνωρίζουμε πάνω – κάτω πως υπάρχουν σημεία της Αφρικής, όπου υπάρχει πρόβλημα τροφής, ωστόσο πετούν και μεγάλη ποσότητα τροφής. Έτσι, λοιπόν, κάναμε μια τράπεζα τροφίμων, που προμηθεύει σχολεία και οικογένειες που έχουν ανάγκη. Είμαι της άποψης πως ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα για ένα ζεστό φαγητό και αυτός είναι ο στόχος μας. Το “Greek Taste Beyond Boarders” είναι μια οργάνωση στην Ελλάδα, όπου με τίμησαν με τον τίτλο “Πρέσβης της Ελληνικής Γαστρονομίας” το 2018. Φέρνουμε τις γεύσεις εκτός συνόρων και είναι μια οργάνωση ΜΚΟ που οργανώνει πολλά και όμορφα γύρω από τη γαστρονομίας.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το άμεσο, αλλά και για το έμμεσο μέλλον; Υπάρχει στα πλάνα σας η επιστροφή στην Ελλάδα;

Η επιστροφή στην Ελλάδα είναι δεδομένη, διότι θα προκύψει μια νέα συνεργασία με έναν σπουδαίο επαγγελματία τον κύριο Μανώλη Οικονόμου. Έναν άνθρωπο που θαυμάζω, αλλά και ένα επαγγελματικό μυαλό που μπορώ να μάθω ακόμα περισσότερα από όσα ξέρω. Σύντομα θα ανακαλύψουμε το τι θα υπάρχει μελλοντικά στα σκαριά και είμαι σίγουρος ότι θα σας αρέσει.

 

Πηγή:News 24/7

X