Συνέντευξη Νο2: «Παραδοσιακό»

860e1e1ec775f6beada6a9b0f668ea63-1200×690

Ένα μεγάλο μέρος της τουριστικής προβολής για κάθε νησί αποτελεί το σύνολο των επιχειρήσεων και των υπηρεσιών που προσφέρονται. Στο lerosisland.gr αναγνωρίζοντας τις προσπαθείς των επιχειρήσεων για αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Λέρου, ξεκινάμε μια σειρά συνεντεύξεων με επιχειρηματίες του νησιού. Αρχή κάνουμε με τον Χάρη Καρπαθάκη από το ζαχαροπλαστείο «Παραδοσιακό» της οικογένειας Καρπαθάκη.

 

Πέστε μας λίγα λόγια για την επιχείρηση σας.

Το ζαχαροπλαστείο-καφέ «Το Παραδοσιακό» ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία του πριν από 20 χρόνια. Η ιστορία μας όμως ξεκινάει πολύ πιο πριν καθώς η γιαγιά της οικογένειας, η γιαγιά Αννέτα, ήταν γνωστή στο νησί για τα παραδοσιακά κεράσματα και κυρίως αυτά των γάμων που έφτιαχνε στο σπίτι της. Μεγαλώνοντας η μητέρα μου, Νίκη Καρπαθάκη, αποφάσισε να πάρει τις παλιές συνταγές της γιαγιάς και να κάνει το επιπλέον βήμα ανοίγοντας ένα ζαχαροπλαστείο. Εγώ αποτελώ την τρίτη γενιά στο ζαχαροπλαστείο. Είχα αποφασίσει από νωρίς πως ήθελα να είμαι μέρος αυτής της παράδοσης και έτσι ακολουθούσα σπουδές ζαχαροπλαστικής

Τι θα προτείνατε σε κάποιον να δοκιμάσει στο ζαχαροπλαστείο σας;

Προσπαθούμε να διατηρήσουμε όσο μπορούμε την παράδοση γιατί από εκεί ξεκινήσαμε. Ο επισκέπτης σίγουρα αξίζει να δοκιμάσει τα παραδοσιακά γλυκά της Λέρου δηλαδή πουγγάκια, δίπλες και αμυγδαλωτά. Αυτό που θα λέγαμε όμως ότι πρέπει κάποιος να δοκιμάσει στο ζαχαροπλαστείο μας είναι η πατσαβουρόπιττα. Αν και δεν αποτελεί παραδοσιακό γλυκό της  Λέρου, η πατσαβουρόπιτα είναι η σπεσιαλιτέ μας και έχει πια καθιερωθεί στο νησί. Η μητέρα μου είχε ξεκινήσει να κάνει παραλλαγές της κλασσικής πατσαβουρόπιτας όπως είναι γνωστή στη Βόρειο Ελλάδα. Πρόσθεσε γιαούρτι, βανίλια και μεράκι και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό. Εγώ πια με τη σειρά μου, προτείνω στους επισκέπτες να την δοκιμάσουν ζεστή προσθέτοντας παγωτό μαστίχα.

Η καλοκαιρινή περίοδος τελείωσε, πως θα την κρίνατε; Έχετε παρατηρήσει αύξηση ή μείωση τουριστών και που πιστεύεται ότι οφείλετε;

Η καλοκαιρινή περίοδος πιστεύω ότι ξεκίνησε αρκετά καλά και με πολλές προοπτικές. Ένα μεγάλο ποσοστό των ξένων επισκεπτών του νησιού όμως προέρχεται από την Τουρκία. Πιστεύω ότι οι πολιτικές εξελίξεις στη γείτονα χώρα, κάπου στα μέσα της καλοκαιρινής περιόδου, επηρέασαν κάπως την προσέλευση Τούρκων επισκεπτών στο νησί. Γενικότερα θα έλεγα ότι η καλοκαιρινή περίοδος ήταν αρκετά καλή δεδομένων των καταστάσεων. Θέλω να πιστεύω όμως ότι με το νέο χρόνο θα είναι ακόμα καλύτερη.

Πως προσπαθείτε να βελτιωθείτε ως επιχείρηση και να προσελκύσετε νέο πελατολόγιο;

Είναι πολύ σημαντικό για κάθε επιχείρηση να προσπαθεί συνεχώς να εξελίσσετε με κάθε τρόπο γιατί συνολικά δημιουργείτε προς τα έξω μια καλή εικόνα για το νησί μας. Στο «Παραδοσιακό» προσπαθούμε κάθε χρόνο να εμπλουτίζουμε το μενού μας με νέα γλυκά είτε αυτά αποτελούν παραλλαγές των παραδοσιακών είτε είναι εντελώς καινούριες γεύσεις. Επίσης προσπαθούμε να ανεβάσουμε τον πήχη στην εξυπηρέτηση των πελατών μας και να δημιουργήσουμε μαζί τους σχέσεις εμπιστοσύνης. Δεν είναι τυχαίο που αρκετοί ξένοι επισκέπτες του νησιού γνωρίζουν εμάς αλλά και τους υπαλλήλους με το μικρό μας όνομα. Είναι αυτή η αμεσότητα που είναι μέρος της Ελληνικής φιλοξενίας.

Πως κρίνετε το επίπεδο των νέων εργαζομένων στη Λέρο;

Οι νέοι που ζουν και εργάζονται στο νησί μας μπορούν πλέον να παρέχουν υπηρεσίες αρκετά καλής ποιότητας. Είναι μορφωμένοι, μιλάνε ξένες γλώσσες και έχουν αρχίσει να υιοθετούν πολλές νέες ιδέες. Υπάρχουν όμως πολλά περιθώρια βελτίωσης για όλους μας. Η επικοινωνία είναι σημαντικός παράγοντας για τον τουρισμό. Οποιαδήποτε και αν είναι η δουλειά κάποιου πιστεύω ότι η γνώση τουλάχιστον μιας ξένης γλώσσας είναι πλεονέκτημα. Επίσης, το γεγονός ότι το νησί δεν είναι επηρεασμένο από τον μαζικό τουρισμό κάνει τα πράγματα πολύ πιο εύκολα για τους νέους εργαζομένους στο θέμα της αυθεντικής φιλοξενίας. Το θέμα είναι να πάρουν τις βασικές αρχές και να τις εξελίξουν γιατί παρέχοντας καλής ποιότητας εξυπηρέτηση και υπηρεσίες συμβάλουμε όλοι μαζί στην τουριστική προβολή του νησιού μας.

Πόσο δύσκολο είναι για ένα επιχειρηματία να συντηρεί μια επιχείρηση στη Λέρο;

Όσο δύσκολο είναι για ένα επιχειρηματία γενικά σε όλη την Ελλάδα τώρα πια! Απλά εδώ υπάρχουν μερικές ακόμα δυσκολίες. Καταρχάς είναι ο χειμώνας. Δηλαδή, το νησί στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στους τουρίστες. Το χειμώνα όταν δεν υπάρχουν μεγάλοι αριθμοί τουριστών υπάρχει μια μείωση στο κύκλο εργασιών των περισσότερων μαγαζιών. Επίσης, είναι και το γεγονός της απόστασης. Δηλαδή, για μια επιχείρηση σε ένα νησί που βρίσκεται πιο κοντά στην Αθήνα  είναι πολύ πιο εύκολο για τον επιχειρηματία να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες που γενικά είναι χρήσιμες για τη λειτουργία και εξέλιξη της επιχείρησης.

Θα ενθαρρύνατε νέους ανθρώπους να επενδύσουν στον τόπο τους;

Είναι πολύ σημαντικό θέμα οι νέοι να μένουν στο τόπο τους. Ως νέος και εγώ επέλεξα να μείνω εδώ και να εξελίξω την οικογενειακήεπιχείρηση. Πιστεύω ότι δεν είναι και τόσο δύσκολο πια για τους νέους να ξεκινήσουν κάτι δικό τους και να επενδύσουν εδώ. Από τουριστικής άποψης υπάρχουν πολλά που λείπουν από το νησί. Ως νέοι άνθρωποι πρέπει να τα εντοπίσουμε και να καλύψουμε τα κενά. Κάνοντας αυτό θα προσελκύσουμε νέους τουρίστες και θα ανεβάσουμε το νησί γενικά. Ευκαιρίες υπάρχουν πολλές και για όλους.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

X