Συνέντευξη Νο3: Γεώργιος Παλαπουγιούκ

C8Fh-xZX0AAara8

Καθώς διανύουμε τις τελευταίες μέρες του 2016, ο κάθε ένας κάνει τον δικό του προσωπικό απολογισμό και όλοι μαζί ένα συλλογικό απολογισμό για το νησί μας. Σε μια προσπάθεια να κρίνουμε ολιστικά και αντικειμενικά το τουριστικό προϊόν της Λέρου για το 2016, μιλήσαμε με τον Γεώργιο Παλαπουγιούκ για τη Λέρο, για τον τουρισμό και τις προοπτικές που φέρνει η νέα χρονιά.

Καθώς διανύουμε τις τελευταίες μέρες του χρόνου, πιστεύετε πως ήταν μια καλή χρονιά γενικότερα για το νησί μας;

Πρώτα απ’όλα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και την τιμή να με φιλοξενήσετε στην σελίδα lerosisland.gr αλλά και να ευχηθώ ένα πιο ευτυχισμένο και πιο δημιουργικό 2017!Επιστρέφοντας, λοιπόν, στο ερώτημά σας, θα έλεγα ότι τόσο για την Λέρο όπως και για όλα τα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, το 2016 αποτέλεσε μια χρονιά με ακραία σύν και πλην. Θα ήτανε ειρωνεία από την μεριά μου αν εστίαζα αποκλειστικά και μόνο στα θετικά, όταν ακόμα υπάρχουν προβλήματα υπαρκτά και που εκκρεμούν. Κατά την δική μου εκτίμηση όμως, η χρονιά έκλεισε με θετικό πρόσημο.

Κάνοντας ένα δικό σας απολογισμό, πως θα περιγράφατε τη τουριστική περίοδο για φέτος; Υπήρξε αύξηση ή μείωση και που πιστεύεται ότι οφείλεται;

Ξέρουμε όλοι ότι για πολλά χρόνια η Λέρος αποτέλεσε το μαύρο πρόβατο και το εξιλαστήριο θύμα με πρόφαση το ψυχιατρικό ίδρυμα, γεγονός που έπληξε την τουριστική της ανάπτυξη. Φυσικά σ’αυτό το γεγονός θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η επί ετών ολιγωρία των τοπικών φορέων αλλά και των ντόπιων που είχαν οχυρωθεί πίσω από τη γενική απροθυμία.
Σήμερα λοιπόν που η ανάγκη για εξωστρέφεια είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης, νομίζω πως η Λέρος έκανε άλματα προόδου τόσο με το άνοιγμα της προσωρινής πύλης εισόδου-εξόδου με την Τουρκία, έργο που προσπάθησαν να εμποδίσουν πολλοί γιατί πολύ απλά δεν μπορούσαν να αποδεκτούν ότι η δική τους απροθυμία το καθιστούσε απραγματοποίητο όνειρο, όσο και με την ανάπτυξη όλο και πιο σύγχρονων ξενοδοχειακών μονάδων, που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους μέχρι πρότινος διάσημους παραθεριστικούς προορισμούς. Ταυτόχρονα πέρα από την πρόσβαση και την παραμονή στο νησί βλέπουμε και μια όλο και μεγαλύτερη προσπάθεια, κυρίως από νέους, για αναβάθμιση αλλά και προώθηση του νησιού και σαν γαστρονομικού προορισμού. Θα έλεγα λοιπόν ότι όλοι αυτοί οι παράγοντες επιβράβευσαν το νησί μας με επισκέπτες και με νούμερα με ανοδική πορεία που είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσουν!

Αν σας ζητούσαμε να περιγράψετε το νησί με 3 λέξεις, ποιες θα ήταν και γιατί;

-Ομορφιά…που δεν συνοψίζεται απλά και μόνο στο φυσικό τοπίο αλλά και και στην πηγαία φιλοξενία.
-Ιστορία…που ξεκινάει από την αρχαία Ελλάδα, περνάει μέσα από την Βενετσιάνικη και Οθωμανική περίοδο, για να καταλήξει στις νεότερες σελίδες της ιστορίας κατά την διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου και της γερμανικής κατοχής.
-Δυνατότητες…που ακόμα δεν έχουμε αξιοποιήσει και άλλες τόσες που πρέπει ακόμα να ανακαλύψουμε.Με τρεις λέξεις σε καμιά περίπτωση δεν μπορείς να περιγράψεις  ένα νησί με τέτοια σπουδαία γεωπολιτική και γεωστρατηγική θέση.

Ποιος πιστεύετε είναι ο ιδανικός τρόπος τουριστικής προώθησης του νησιού;

Μα, η αξιοποίηση και η συνεργασία πέρα από πολιτικά και ιδεολογικά στεγανά, η συνεργασία με τουριστικούς πράκτορες για την προώθηση του ημερήσιου τουρισμού, η προώθηση του εκκλησιαστικού αλλά και του καταδυτικού τουρισμού, η συμμετοχή σε τουριστικά φόρουμ αλλα και η δημιουργία τουριστικών περιπτέρων, η πιστοποίηση με ονομασία προέλευσης και η προώθηση ντόπιων προϊόντων, η καθιέρωση ημερίδων και η κατάρτιση των νέων γύρω από τον τουρισμό, δράσεις προστασίας και ανάδειξης του φυσικού τοπίου, περιπατητικός τουρισμός και τόσα ακόμα που θα έφερναν το νησί μας στην κορυφή, δηλαδή στην θέση που του αξίζει! Η διάθεση για συνεργασία, η ενημέρωση και η εξωστρέφεια, αυτά είναι τα βασικά συστατικά τη επιτυχίας!

Ποια θεωρείται ως «αδύναμα σημεία» στο νησί; Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης;

Όπου υπάρχουν δυνατότητες υπάρχουν και αδυναμίες, όχι για να μεμψιμοιρούμε αλλά για να βάζουμε στόχους και να τις μετατρέπουμε σε δυνατότητες. Η Λέρος δεν αποτελεί εξαίρεση. Η βελτίωση και η συντήρηση του οδικού δικτύου, η βελτίωση της συγκοινωνίας ειδικά την θερινή περίοδο, η διαφήμιση και η κατάρτιση σε θέματα τουρισμού ίσως είναι κάποια ακόμα σημεία στα οποία θα έπρεπε να δουλέψουμε περισσότερο και σίγουρα οφείλουμε να προσπαθήσουμε να αναβαθμίσουμε τα λιμάνια μας και να τα μετατρέψουμε σε σύγχρονα Λιμάνια που θα ικανοποιούν και τον ποιο απαιτητικό επισκέπτη .

Πως θα κρίνατε το επίπεδο παροχής τουριστικών υπηρεσιών στο νησί;

θεωρώ ότι, ήδη, η κλιμακωτή ανάπτυξη του τουρισμού στο νησί μας, έχει εντοπιστεί από ντόπιους επιχειρηματίες αλλά και νέους που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού αναγκάζοντάς τους να βελτιώνονται όλο και περισσότερο γεγονός που φαίνεται στα καταλύματα, στις παροχές αλλά και στην εστίαση. Οι προσπάθειες αυτές είναι και σοβαρές και αξιόλογες και αξίζει να επιβραβευτούν!

Πως θα κρίνατε το επίπεδο των νέων εργαζομένων στο νησί;

Η νέα γενιά της Λέρου παρουσιάζει δύο πολύ ελπιδοφόρα χαρακτηριστικά , είναι παιδιά που έχουν μορφωθεί και που θέλουν να επιστρέψουν στον τόπο τους και να δραστηριοποιηθούν εκεί. Έχουν όλη την κατάρτιση που θέλει το νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον αλλά και το όνειρο για μια Λέρο πρότυπο! Σε αυτή την προσπάθεια αξίζει στήριξη και επιβράβευση τόσο από τους τοπικούς αλλά και από τους κρατικούς φορείς!

Ποιο είναι το μήνυμα σας και η ευχή σας για το νέο χρόνο;

Έχουμε βιώσει πολλα τα τελευταία χρόνια. Πολλά και δύσκολα. Η χρονιά που αφήνουμε πίσω μας μας έφερε αντιμέτωπους με ανθρωπιστική κρίση, κοινωνική αδικία, προσφυγικό και όμως για μία ακόμα φορά σταθήκαμε δυνατοί όπως μόνο οι Έλληνες μπορούν. Δεν ξέρω πόσο κόπο πρέπει να κάνουμε ακόμα, όμως εμείς ξέρουμε πάντα να βρίσκουμε το φωτεινό αστέρι που μας δείχνει τον δρόμο!

Εύχομαι από καρδιάς, το 2017, να μην υπάρχει πείνα, ανεργία, ξεριζωμός και για την Λέρο μας να γίνει το νησί που της αξίζει, νησί πρότυπο που θα δίνει στο νέο την δυνατότητα να ονειρευτεί.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

X