Η Λέρος σας προσφέρει μοναδικές διαδρομές και τοποθεσίες που μπορείτε να επισκεφτείτε οδικώς ή δια θαλάσσης. Εμείς διαλέξαμε και σας παρουσιάζουμε κάποιες από τις σημαντικές.

ΟΔΙΚΩΣ

  • Ξεκινώντας απ’το Λακκί υπάρχουν αμέτρητα σημεία, για χαλάρωση, μπάνιο, πεζοπορία και ποδηλασία με κατεύθυνση τη Μερικιά και το Κατσούνι. Στη περιοχή αυτή θα βρείτε αρκετούς απομονωμένους κόλπους ιδανικούς για κολύμπι, καταδύσεις και ψάρεμα. Σε όλη την πορεία προς Κατσούνι βρίσκονται διάσπαρτα τα ερείπια ιταλικών κτιρίων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ενώ στα υψώματα Γέρακας & Πατέλα, στο Κατσούνι,θα βρείτε τα ερείπια των οχυρωματικών έργων των Ιταλών και τις βάσεις των αντιαεροπορικών κανονιών.
  • Μια δημοφιλή περιοχή που πρέπει να επισκεφτείτε είναι οΆγιος Ισίδωρος. Το εκκλησάκι βρίσκεται πάνω σε μία μικρή βραχονησίδα που ενώνετε με τη στεριά με μια μικρή λωρίδα σαν γέφυρα. Από εκεί θα έχετε υπέροχη θέα στον κόλπο της Γούρνας και στο Αιγαίο. Επίσης από εκεί μπορείτε να απολαύσετε μοναδικά ηλιοβασιλέματα.
  • Στη βόρεια πλευρά του νησιού και στην περιοχή του Παρθενίου υπάρχουν πολλά σημεία που μπορείτε να επισκεφτείτε. Τα σημαντικότερα αυτών είναι το αρχαίο οχυρό που ίσως ήταν ναός αφιερωμένος στη Θεά Άρτεμη και βρίσκεται ακριβώς στην πίσω πλευρά του Αεροδρομίου, ενώ βορειότερα στην περιοχή της Αγίας Κιουράς μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την ομώνυμη εκκλησία όπου όλες οι τοιχογραφίες έχουν γίνει από πολιτικούς εξόριστους την εποχή της δικτατορίας.
  • Στο νοτιότερο σημείο του νησιού στην περιοχή του Ξηρόκαμπου μια μικρή εκκλησία της Παναγίας χτισμένη μέσα στα βράχια και δίπλα στο κύμα, περιμένει όλους τους επισκέπτες. Είναι Η Παναγία η Καβουράδαινα. Η εκδρομή μπορεί να συνδυαστεί με μια επίσκεψη στο προϊστορικό Παλαιόκαστρο που βρίσκεται σε ύψωμα κατά την είσοδό σας στην περιοχή του Ξηροκάμπου.

 

ΔΙΑ ΘΑΛΑΣΣΗΣ

Για όσους έχουν σκάφος τότε το νησί είναι πραγματικά ένας παράδεισος για να τον γνωρίσετε, τόσο για τις παραλίες που δεν έχουν οδική πρόσβαση όσο και για τα γύρω νησάκια.

  • Ο Αρχάγγελος είναι το μεγαλύτερο απ’τα γύρω νησάκια σε μικρή απόσταση από το Παρθένι που ενδείκνυται για μπάνιο και φαγητό.
  • Το νησάκι τηςΑγίας Κυριακής με το πανέμορφο κατάλευκο εκκλησάκι, απέναντι από το Παντέλι σας περιμένει να ανεβείτε τα σκαλιά του.
  • Η γνωστότερη και κοντινότερη παραλία με πρόσβαση από θαλάσσης είναι ο Κρυφός και βρίσκεται πίσω απ’τα Δυο Λισκάρια, ενώ περιμετρικά του νησιού μπορείτε να βρείτε αμέτρητες μικρές παραλίες.
  • Για τα απομακρυσμένα νησάκια βόρεια της Λέρου, όπως το Μαράθι, τα Ασπρονήσια, τα Τηγανάκια και τους Λειψούς,αν δεν έχετε δικό σας σκάφος, τότε εκδρομικά σκάφη κάνουν καθημερινές ολοήμερες εκδρομές.